Jakie płytki wybrać na podłogę do kuchni?
Aranżacja kuchni to prawdziwe wyzwanie. Zazwyczaj skupiamy się na zakupie funkcjonalnych i estetycznych mebli. Jeśli jednak chcemy stworzyć prawdziwie eleganckie wnętrze, musimy także odpowiednio dobrać wszystkie pozostałe elementy, tworząc spójny wystrój. Mowa tutaj o oświetleniu, wszelkich dekoracjach, a nade wszystko wykończeniu ścian i podłóg. Dobrze dobrane płytki wpływają nie tylko na wygląd, ale także funkcjonalność pomieszczenia.
Czym powinno się charakteryzować wykończenie podłogi w kuchni?
W niemal każdym domu lub mieszkaniu kuchnia należy do najczęściej i najbardziej intensywnie eksploatowanych pomieszczeń. Z tego względu warto wybrać do wykończenia podłogi materiał, który charakteryzuje się dużą wytrzymałością. Na jakie parametry należy zwrócić uwagę? Przede wszystkim na klasę ścieralności. W przypadku płytek ceramicznych stosuje się skalę PEI, określoną w normie PN-EN ISO 10545-7. Mówi nam ona, ile musielibyśmy dokonać obrotów narzędziem ścierającym, aby pojawiły się trwałe uszkodzenia. Wyróżnia się pięć klas, oznaczonych za pomocą kolejnych cyfr arabskich lub rzymskich. Im wyższa liczba, tym lepsza odporność na ścieranie. W przypadku kuchni teoretycznie wystarczy klasa 3, wytrzymująca do 750 obrotów. Trzeba jednak uważać, by nie nanieść na podłogę materiału ścierającego, np. piasku. Nie musimy się o to martwić wybierając płytki klasy 4. Niektórzy producenci, zamiast skali PEI, mogą stosować skalę Mohsa, określającą twardość materiału od 1 do 10. W przypadku kuchni wskaźnik powinien wynosić 5 lub więcej.
Oprócz klasy ścieralności należy sprawdzić także właściwości antypoślizgowe podłogi, którą oznacza się symbolem R oraz kolejnymi liczbami. Im wyższa, tym lepiej. W pomieszczeniach narażonych na działanie wilgoci i wody, takich jak kuchnia, zaleca się płytki co najmniej R9. Ponadto, ważnym parametrem jest nasiąkliwość. W powierzchni powinno być jak najmniej porów, w które może wsiąkać woda, obniżając wartość estetyczną oraz wytrzymałość płytek.
Jaki materiał wykończeniowy podłogi sprawdzi się najlepiej w kuchni?
Płytki ceramiczne gresowe to doskonałe wykończenie dla takiego pomieszczenia jak kuchnia, ponieważ charakteryzują się dużą odpornością na ścieranie i wilgoć, a także mają bardzo dobre właściwości antypoślizgowe. Gres szkliwiony, np. płytki Tubądzin Reflection, wyróżnia się także niezwykle atrakcyjnym wyglądem. Zewnętrzna powierzchnia takich kafelków jest pokryta dekoracyjnym szkliwem. Dzięki takiemu rozwiązaniu mogą zyskać dowolny kolor, a nawet różnego rodzaju wzory, co wykorzystują producenci. Nowoczesne technologie zdobienia płytek, takie jak druk cyfrowy, pozwalają wzbogacić powierzchnię o ornamenty i zdobienia. W ten sposób gres może skutecznie imitować inne materiały, jak drewno, cegłę czy – jak np. płytki Tubądzin Torano – beton. Wysokiej jakości gres o takich wzorach trudno odróżnić od imitowanych przez niego rodzajów wykończenia, zaś dzięki swoim właściwościom o wiele lepiej sprawdzi się w takim pomieszczeniu jak kuchnia.